Stanovanjski objekti

Hiša O

Logatec, 2010
Ekipa: Bojan Lebar, Špela Jerin
Naročnik: zasebni
Fotografije: Bogdan Zupan

 

Poudarek arhitekturne rešitve je na modularnem načrtovanju: hiša je nastajala s fasadnega plašča navznoter. Plašč, streha in fasade so oblečene v enak material, ki ne dopušča nikakršnih okraskov, in narekuje monolitno zunanjo podobo. Pri hiši O gre za redefinicijo tradicionalne hiše skozi sodobni arhitekturni jezik. Pritličje pripada bivalnemu prostoru, ki združuje dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Za stopniščem sta prehodna garderoba in shramba, ki povezujeta vstopni del s kuhinjo na drugi strani hiše. Zgornji del hiše je v celoti namenjen spalnicam s pripadajočimi prostori.


Hiša Z

Radenci, 2000
Ekipa: Bojan Lebar, Špela Jerin
Naročnik: zasebni
Fotografije: Bogdan Zupan

Hiša za štiričlansko družino večjih tlorisnih površin ima stopnišče umeščeno ob daljšo stranico, medtem ko se prostor ostalega dela odpre bivalnim površinam. Skozi garažo se v pritlični, bivalni del vstopa skozi utility. Vsi prostori v nadstropju so razvrščeni med vzdolžnim hodnikom s stopniščem in balkonom, ki se v končnem delu razširi v teraso nad garažo.


Hiša S

Moravske Toplice, 2000
Ekipa: Bojan Lebar
Naročnik: zasebni
Fotografije: Bogdan Zupan

Enonadstropna hiša stoji na robu zemljišča, obdana z zelenico z dvoriščem in dovozom. Podolgovat volumen hiše je vertikalno razdeljen z različno obdelano fasado, ki služi tako oblikovni kot vsebinski razdelitvi. Spodnje, pritlične prostore zasedajo vsebine, namenjene delovnim aktivnostim in dnevnemu bivanju, zgornje pa spalnica in otroški sobi. Ta razdelitev ustvari občutek, da beli zgornji kvader leži na nekakšnem podstavku, oblečenim v oblogo iz kamnitih panel. Podstavek hkrati deluje monolitno in transparentno, saj dobra razdelitev okenskih površin daje občutek notranje presojnosti prostorov in zlivanja z okolico. Tlorisna rešitev je enostavna, a stanovalcem omogoča kar se da največjo svobodo gibanja.


Hiša Š

Mače, 2000
Ekipa: Bojan Lebar
Naročnik: zasebni
Fotografije: Bogdan Zupan

Projektna naloga je zahtevala, da se stara hiša zreducira. Tako se je na zidani podstavek postavilo leseno nadstropje in zračno leseno fasado. Kot bi želeli s preprostim spominom obuditi resonance preteklosti in jih posodobljene prenesti v prihodnost.


Hiša ŠU

Gornja Radgona, 1999
Ekipa: Bojan Lebar
Naročnik: zasebni
Fotografije: Bogdan Zupan

Intimnost enodružinske hiše zagotavlja sramežljiva zaprtost v smeri dostopa, na nasprotni strani pa se počasi stopnjuje odpiranje pogledov. Hiša na tej strani postaja vedno bolj ekspresivna in odprta za prebivalce in okolico. Hiša, ki v svojem tlorisu riše obliko križa, si je za jedro izbrala vertikalo – stopnišče, povezovalni element med spalnimi prostori zgornjega nadstropja in bivalnimi prostori spodnjega.

Stopite v stik z nami

Biro in razstavni prostor Jarška cesta 10b, 1000 Ljubljana

Odpiralni čas:
Ponedeljek - Petek: 9:00-12:00, 14:00-17:00
Sobota: Po dogovoru

T +386 5 902 00 95 F +386 5 902 00 96 E info@moderna.si


facebook | pinterest
instagram - showroom
instagram - arhitektura